Virtuell skeumorfism

Till vardags driver jag en webbyrå, där vi emellanåt bloggar. I ett inlägg skrev jag om skeumorfism – en designteknik som bygger på att efterlikna verkliga objekt. En kalenderapplikation kan exempelvis anta formen av en Filofax.

Inlägget skrev jag precis innan iOS7 nådde den breda massan. Apple, vars designspråk tidigare byggt mycket på just skeumorfism presenterade ett avskalat gränssnitt, ofta refererat till som Flat UI.

Men hade man verkligen lämnat skeumorfism bakom sig? Eller hade man bara tagit det till nästa inkarnation?

Jag skulle vilja kalla den moderna och platta designtrend som har kommit för virtuell skeumorfism. Nu är de virtuella föremål som efterliknas, istället för de fysiska. Att man kan använda en avskalad design är för att användaren känner igen sig, fast nu från tidigare virtuella erfarenheter.

Det handlar fortfarande om att göra användaren bekväm i en ny miljö – men den växande datorvanan har flyttat fram referensramarna.