Den osynliga knappen

Det finns en RSS-läsare till iOS som heter Reeder. Den är en trevlig app som just nu tävlar mot Feedly om platsen som enda RSS-läsare på min iPad. Längre artiklar som jag vill läsa brukar jag dock spara till Pocket, eftersom det gör det lättare att hålla ordning på artiklar. Jag tycker även att läsbarheten är något bättre.

Precis som de flesta onlinetjänster har man ett konto på Pocket och för att kunna spara artiklar från Reeder behöver jag logga in där – från Reeder. Detta är en väldigt vanlig procedur när man vill koppla samman tjänster med varandra.

När jag för första gången tryckte på knappen för att spara en artikel från Reeder till Pocket, möttes jag av följande vy.

Pocket

För att koppla samman Reeder med Pocket förväntades jag trycka på den osynliga knappen, något som dröjde.

Dialogrutan berättade för mig att Safari kommer att öppnas, där jag ska logga in på mitt konto till Pocket. För att göra detta ska jag trycka på den osynliga knappen med etiketten ”Continue …”.

Det dröjde ett bra tag innan jag förstod att det var just så jag skulle göra. Hur kommer det sig?

Dels så använder knappen tre punkter  (ellips), för att indikera att någonting kommer att hända. Jag brukar ibland associera dessa till att någonting laddar. Om de tre punkterna skulle ”räknas upp”, en efter en, brukar det betyda att vi ska vänta på en process att bli klar. Detta intrycket förstärks av att det inte finns någon tydlig knapp att trycka på. Då jag bara ser en text med tre punkter, tänker jag att jag ska vänta. Det finns inte mycket jag kan göra här.

Istället hade man kunnat förstärka knappen.

pocket-button

En tydligare knapp hade gjort det lättare att förstå var man ska klicka.

Genom att göra den osynliga knappen tydligare, skulle det bli lättare för användaren att snabbare förstå att den måste agera. Här funkar också användandet av ellips bättre, eftersom vi ser att det är en knapp.