Städa upp efter dig

Häromdagen hade jag ett kundmöte där man efterfrågade några tillägg på en befintlig sajt. Ett arbete som är ganska vanligt i vår bransch. Eftersom den var byggd på ett CMS fick jag inloggningsuppgifter till adminpanelen. När jag skulle logga in råkade jag ange fel lösenord.

Istället för att inloggningssidan laddades om med klara markeringar på vad som var fel, blev jag omdirigerad till en separat sida. Där möttes jag av det beskedet av att lösenordet var fel, tillsammans med en ”begär nytt lösenord”-länk.

Upplägget var inte MVG ur användarsynpunkt, men det var var en annan sak som fångade mitt intresse. Både inloggnings– och svarssidan hade länkar för att skriva ut.

Vem vill skriva ut ett inloggnignsformulär? Eller ännu värre – vem vill skriva ut en sida som säger att man har angett fel lösenord?

Detta är givetvis inget aktivt val av den som har byggt sajten. Snarare är det en standardiserad lösning som skapar dessa länkar på alla sidor.

Denna typ av standardiserade länkar, oavsett om det är för att skriva ut eller dela sidan i sociala medier, ger ingen bra användarupplevelse. Jag ska förklara varför man ska städa upp efter sig.

Ett slarvigt intryck

Att ha en länk som låter användaren skriva ut ett inloggningsformulär är givetvis inget annat än slarv. Alla förstår det. Av just den anledningen blir intrycket att sajtbygget är slarvigt utfört. Man vet inte riktigt om sajtbyggarna själva har koll på alla sidor.

UX-design handlar inte bara om utformningen och placering av knappar, utan om helheten. Att en hemsida känns slarvigt utförd påverkar användarupplevelsen och är således ett UX-problem.

Onödiga distraktioner

Det är dock så att en del av UX handlar om gränssnittsdesign. En viktig aspekt där är att hålla arbetsytan ren och tydlig. Onödiga länkar blir enbart distraktioner, som hindrar användaren från att utföra sin uppgift.

I det här fallet vill vi att användaren ska logga in på en hemsida. Därför är en funktion för att skriva ut en sida inte bara onödig, utan kontraproduktiv.

Onödiga funktioner

Själva funktionen – att skriva ut en sida – är också onödig i sig. Precis som länkar för att lägga till bokmärken, eller göra sidan till startsida för webbläsaren. Dessa funktioner finns inbyggda i webbläsaren och något som de allra flesta vet hur man använder.

Därför är funktionen i sig onödig.

FOTNOT: Av respekt för min kund har jag valt att inte publicera någon bild på sajten.