Runkeeper – delning för högerhänta

Jag är något av en ”jojotränare”. Kanske inte i själva utförandet, utan snarare när det handlar om vilka tillbehör jag använder. När det kommer till löpning brukar jag pendla mellan en vanlig GPS-klocka och appen Runkeeper på min iPhone.  Eftersom det tar olidligt lång tid för min GPS-klocka att göra det den ska, nämligen att hitta GPS-sateliter, faller valet ofta på Runkeeper.

runkeeperPrecis som i de flesta träningsappar brukar ett avslutat pass följas upp av möjligheten att dela sitt träningsresultat i sociala medier.

Efter gårdagens löprunda slog det mig hur genomtänkt Runkeepers funktion för detta är.

När man har avslutat sitt pass visas en vy med rubriken ”Tell Your ”Friends”. Här ges användaren ett alternativ som är långt mycket tydligare än andra, nämligen att trycka på Share, för delning av resultatet.

Knappen är placerad precis som samma sätt som en OK-knapp i en helt vanlig dialogruta. Detta bidrar till att det hela nästan upplevs som en vanlig sammanfattning (inte minst när rubriken är nedtonad) där man endast kommer vidare genom att trycka på den blå knappen.

En struktur för högerhänta

Men det är inte bara färg och form som guidar användarna att dela sina resultat. Placeringen av elementen är också väl avvägd.

runkeeper-overlayVåra två alternativ – Share eller Skip är placerade i motsats till varandra. Share är placerad nere till höger, medan Skip hamnar högst uppe till vänster. För mig som högerhänt blir det således mycket bekvämare att trycka på Share.

Skip nås endast genom ansträngning.

I bilden intill har jag försökt illustrera hur långt mina tummar når på skärmen, när jag håller telefonen i höger respektive vänster hand.

Nu vet jag att man inte måste hålla sin telefon i höger hand, bara för att man är högerhänt. Men jag tror ändå att placeringen av vissa element har detta antagande som utgångspunkt.

Det vore ändå kul att se någon statistik som visar om det finns en korrelation mellan antalet delningar och vilken hand man håller telefonen i.