Vilken designmiss, Apple!

Häromdagen berättade min sambo att hon upptäckt en ordentlig designmiss i Apples mobila operativsystem iOS. Apple kanske är det företag som främst förknippas med med god design, där smarta interaktionslösningar och snygga visuella gränssnitt höjt många ögonbryn. Därför var jag också tvekasm till min sambo när hon berättade att hon upptäckt en designmiss.

En designmiss? Av Apple?

Den borttappade AirPlay-enheten

I vårt hem har vi två enheter med stöd för AirPlay – en Apple TV och en AirPort Express. När hon för ett tag sedan skulle strömma innehåll från sin iPad till vår Apple TV hade enheten försvunnit från menyn där man väljer vilken enhet man ska strömma till. Åtminstone såg det ut att vara så.

airplay-smallHon började felsöka problemet eftersom det kan hända att uppkopplingen tappas och trådlösa enheter försvinner. Det visade sig dock vara så att vår Apple TV fungerade utmärkt, men tack vare Apples märkligt designade dropdown-meny hade den blivit dold.

När man klickar fram sina AirPlay-enheter på sin iPad öppnas en meny som listar enhterna. Under menyns titel finns ett tomrum, på ungefär 30 pixlar. Det fyller ingen funktion utan finns bara där. Vi antog att om fler enheter hade funnits så hade tomrummet utnyttjats till att visa en av dessa. Därför antog vi att vår Apple TV inte var online.

Men titta vad som hände när man scrollade lite:

airplay

I sitt designspråk har Apple valt att inte visa en scroll-list när man inte scrollar. I vanliga fall brukar det inte vara några problem, det fungerar exempelvis bra webbläsaren. Men i samband med tomrummet i dropdown-menyn får man känslan av det skulle få plats en till enhet, utan att man skulle behöva scrolla. Därför kunde man inte se den andra enheten.

Jag har tidigare tagit fram ett exempel på dropdown med scroll som med skuggor gör det tydligt att dold information går att scrolla fram. Inlägget hittar ni här.